ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΤΟ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

 

Συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της 78/932/ΕΟΚ οδηγίας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 16 Οκτωβρίου 1978

 

Άρθρο 250

(άρθρο 2 του Π.Δ. 398/1983)

 

1. Με τον όρο "προσκέφαλο" νοείται μια διάταξη που έχει σκοπό της να περιορίζει την προς τα πίσω μετατόπιση της κεφαλής του επιβάτη, ενός οχήματος σε σχέση προς τον κορμό του, ώστε να μειώνεται σε περίπτωση ατυχήματος ο κίνδυνος τραυματισμού του επιβάτη στο αυχενικό τμήμα της σπονδυλικής του στήλης. Η διάταξη αυτή δύναται να αποτελεί ή όχι αναπόσπαστο τμήμα του ερεισίνωτου του καθίσματος.

2. Ως οχήματα για την εφαρμογή αυτού του Διατάγματος νοούνται τα επιβατηγά οχήματα με κινητήρα, τα οποία διαθέτουν όχι περισσότερες από οκτώ (8) θέσεις, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η θέση του οδηγού, προορίζονται να κυκλοφορούν στους δρόμους, έχουν τουλάχιστον τέσσερις (4) τροχούς και από κατασκευής τους ταχύτητα μεγαλύτερη των είκοσι πέντε (25) χιλιομέτρων την ώρα.

 

Άρθρο 251

(άρθρο 3 του Π.Δ. 398/1983)

 

1. Δεν επιτρέπεται η απαγόρευση διαθέσεως στην ελληνική αγορά προσκέφαλων καθισμάτων οχημάτων για λόγους που αναφέρονται στην κατασκευή ή στη λειτουργία τους εφόσον αυτά φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ, το οποίο χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 253 και 254.

2. Απαγόρευση διαθέσεως στην αγορά προσκέφαλων καθισμάτων, που φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ είναι δυνατή, μόνο αν διαπιστωθεί ότι αυτά συστηματικά δεν είναι σύμφωνα προς το πρωτότυπο που έχει επικυρωθεί. Στην περίπτωση αυτή η αρχή που πήρε τέτοια απόφαση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει αμέσως τα λοιπά Κράτη-Μέλη καθώς και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το μέτρο που ελήφθη και να εκθέσει τους λόγους της αποφάσεώς της.

 

Άρθρο 252

(άρθρο 4 του Π.Δ. 398/1983)

 

1. Δεν επιτρέπεται η άρνηση χορήγησης έγκρισης ΕΟΚ ή έγκρισης κυκλοφορίας κατά την ελληνική νομοθεσία (άρθρο 84 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στα προσκεφάλια με τα οποία είναι εξοπλισμένο, αν αυτά φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και αν προορίζονται για τοποθέτηση επί του τύπου οχήματος του προοριζομένου προς έγκριση.

2. Ομοίως δεν είναι δυνατή η άρνηση ή η απαγόρευση της πώλησης, της καταχώρησης στα μητρώα, της θέσης σε κυκλοφορία, (άρθρο 88 του Κ.Ο.Κ.), ή της χρήσης ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στα προσκέφαλα, αν αυτά φέρουν το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και αν προορίζονται για τοποθέτηση επί του τύπου οχήματος του προοριζομένου προς έγκριση.

 

 

 

 

Άρθρο 253

(άρθρο 5 του Π.Δ. 398/1983)

 

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών επικυρώνει κάθε τύπο προσκέφαλου ενσωματωμένου ή όχι στα καθίσματα οχημάτων αν είναι σύμφωνος προς τις προδιαγραφές κατασκευής και δοκιμών που προβλέπονται στα παραρτήματα του παρόντος Κεφαλαίου

 

Άρθρο 254

(άρθρο 6 του Π.Δ. 398/1983)

 

1. Για να χορηγηθεί από την αρμόδια Ελληνική αρχή επικύρωση ΕΟΚ για ένα τύπο προσκέφαλου, υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του καθίσματος ή του προσκέφαλου ή από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του αίτηση που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία όπως αυτά αναφέρονται στο παράρτημα Ι.

2. Η αρχή που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο προβαίνει στη διενέργεια ελέγχων και δοκιμών, που προβλέπονται από τα παραρτήματα I μέχρι και V και συντάσσει με βάση τα αποτελέσματα αυτά ένα δελτίο σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VII. Με το δελτίο αυτό η παραπάνω αρχή αποφαίνεται για την επικύρωση ή για τη μη επικύρωση του τύπου του προσκέφαλου που εξετάσθηκε ή για επέκταση επικυρώσεως που υπάρχει. Στο δελτίο αναγράφεται απαραίτητα ο τύπος και τα χαρακτηριστικά των καθισμάτων για τα οποία προορίζεται το προσκέφαλο και στα οποία (καθίσματα) το προσκέφαλο αυτό είναι ενσωματωμένο καθώς και οι τύποι των οχημάτων για τα οποία προορίζονται τα καθίσματα στα οποία είναι δυνατό να τοποθετηθεί το προσκέφαλο. Από ένα αντίγραφο του δελτίου που συντάχθηκε αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές των άλλων Κρατών - μελών εντός προθεσμίας ενός μηνός από της εκδόσεώς του.

3. Ο τύπος προσκέφαλου που εξετάσθηκε, επικυρώνεται, εφόσον είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές κατασκευής και ανταποκρίνεται στις δοκιμές που ορίζονται στα παραρτήματα I, II, III, IV και V.

4. Στον κατασκευαστή του προσκέφαλου που επικυρώθηκε κατά τα ανωτέρω, ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, χορηγείται ένα σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ, το οποίο τίθεται σε όλα τα προσκέφαλα του τύπου που επικυρώθηκε. Το σήμα, η μορφή και οι ελάχιστες διαστάσεις που δίδονται στο παράρτημα VI. Το σήμα αυτό περιλαμβάνει το γράμμα e (δηλωτικό της επικυρώσεως ΕΟΚ), τα διακριτικά στοιχεία της Ελλάδας (Ε) και τον αριθμό επικυρώσεως. Σε περίπτωση που το προσκέφαλο είναι ενσωματωμένο στο ερεισίνωτο του καθίσματος, πριν από τον αριθμό επικυρώσεως προτάσσεται το γράμμα και μια παύλα. Τα παραπάνω στοιχεία είναι διατεταγμένα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παράρτημα VI.

5. Ο αριθμός επικυρώσεως που χορηγήθηκε, δεν επιτρέπεται να δοθεί σε άλλο τύπο προσκέφαλου, εκτός εάν πρόκειται για επέκταση της επικυρώσεως και σε άλλους τύπους καθισμάτων ή οχημάτων. Εκτός από τα στοιχεία του σήματος επικυρώσεως, τα προσκέφαλα θα πρέπει να φέρουν το εμπορικό ή βιομηχανικό σήμα του κατασκευαστή σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στο παράρτημα Ι.

6. Απαγορεύεται η χρήση εμπορικών σημάτων που προσομοιάζουν με το σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ και που μπορούν για το λόγο αυτό να προκαλέσουν σύγχυση μεταξύ άλλων διατάξεων και των προσκεφάλων των οποίων ο τύπος επικυρώθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

7. Η Ελληνική αρχή, που προβαίνει στις επικυρώσεις ΕΟΚ σε τύπους προσκεφάλων, επιβλέπει και μεριμνά και σε περίπτωση ανάγκης συνεργάζεται προς το σκοπό αυτό με τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών-μελών, για την εξασφάλιση της πιστότητας των προσκεφάλων που κατασκευάζονται με το πρωτότυπο που έχει επικυρωθεί. Η επίβλεψη γίνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αν διαπιστωθεί ότι πολλά προσκέφαλα, που φέρουν σήμα επικυρώσεως ΕΟΚ, δεν είναι σύμφωνα με τον τύπο που έχει επικυρωθεί, λαμβάνονται μέτρα για την εξασφάλιση της πιστότητας με ταυτόχρονη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών των λοιπών Κρατών - μελών για τα μέτρα που ελήφθησαν τα οποία δυνατόν να φθάσουν και μέχρι ανακλήσεως της επικυρώσεως ΕΟΚ.

Η αρμόδια ελληνική αρχή παίρνει και αυτή, σε περίπτωση που ενημερώνεται από αρμοδία αρχή οιουδήποτε άλλου Κράτους-μέλους της ΕΟΚ για τα μέτρα που αυτή έχει λάβει για έλλειψη πιστότητας προσκεφάλων, που παρήχθησαν με βάση το πρωτότυπο που έχει επικυρωθεί, τα ίδια μέτρα που έλαβε και η αρχή του άλλου Κράτους μέλους για την αντιμετώπιση του ελαττώματος πιστότητας.

8. Κάθε απόφαση για ανάκληση επικυρώσεως που χορηγήθηκε καθώς και οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν την λήψη αυτής, γνωστοποιούνται μέσα σε προθεσμία ενός μηνός στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών-μελών της ΕΟΚ.

 

Άρθρο 255

(άρθρο 7 του Π.Δ. 398/1983)

 

Κάθε απόφαση για άρνηση χορηγήσεως επικυρώσεως ΕΟΚ, ή για ανάκληση αποφάσεως που με αυτή χορηγήθηκε επικύρωση ΕΟΚ, ή για απαγόρευση διαθέσεως στην αγορά ή χρήσεως προσκεφάλων που ελήφθησαν σε εφαρμογή των διατάξεων αυτού του διατάγματος πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται απαραίτητα στον ενδιαφερόμενο. Μαζί με την κοινοποίηση αυτή ανακοινώνεται οποία ένδικα μέσα και ενδικοφανείς προσφυγές προβλέπει η νομοθεσία και έχει στη διάθεσή του ο ενδιαφερόμενος καθώς επίσης και ποιες προθεσμίες ισχύουν για να ασκηθούν παραπάνω ένδικα μέσα και οι ενστάσεις.

 

 

 

 

 

 

Άρθρο 256

 

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος κεφαλαίου τα ακόλουθα παραρτήματα: